#Me too – tények és tévhitek a témában

0
301
Kép forrása: Pixabay

Várható olvasási idő: 4 perc

Már hetek óta foglalkoztatja a közvéleményt a napvilágra kerülő szexuális zaklatási ügyek végtelennek tűnő sora. Korábban nem terveztem írni ebben a témában, de a negatív komment áradat mélységesen elszomorított, és úgy gondoltam a magazin hasábjain is érdemes véleményt alkotni ebben a témában. A kérdéskör nem súlytalan, és ebből kifolyólag nem is egyszerű beszélni róla. Ami biztos, hogy közvélemény-formáló és elemi fontosságú, hogy napvilágra kerültek ezek az esetek, hiszen ezáltal az is kiderülhetett, hogy nagyon sok a tévhit a témával kapcsolatban, most ezek közül szeretnék néhányat eloszlatni. Lássuk a tényeket:

Honnan, és hogyan indult a megmozdulás?

Az Egyesült Államokból gyűrűzött be hozzánk, miután fény derült egy jelentős befolyással bíró producer múltjára: nőket zaklatott, valamint többeket közülük meg is erőszakolt. A hír hatására itthon is megmozdultak az áldozatok, színésznők írták meg azokat az eseteket, amikor szintén befolyásos rendezők, színházi férfiak zaklatták őket. Egymás után jelentek meg a „metoo” hashtag-ek, melyekben nőismerőseink tették közzé, hogy velük is történt olyan a múltban, amit azóta sem tudtak elfelejteni. Arcok, történetek, életek váltak láthatóvá, és sokan lehetnek olyanok, akik nem állnak készen arra, hogy kiírják magukból, és a nyilvánossággal is megosszák a múltjukat. Fontos tisztázni, hogy nem “csak” egyéni traumákról, hanem nagyon is súlyos társadalmi problémáról van szó, a statisztikák szerint világszerte minden ötödik nő szenved el élete során fizikai és/vagy szexuális bántalmazást.

A szexuális zaklatásokat övező tévhitek:

1. tévhit: az elkövetők alacsonyabb társadalmi rétegekből kerülnek ki, és minden esetben férfiak

Óriási tévhit, hogy szexuális zaklatást csak és kizárólag bizonyos társadalmi rétegekhez tartozó (pl. műveletlen, alacsony jövedelemmel rendelkező), esetleg szenvedélybeteg személyek követnek el, vagy csak bizonyos munkahelyeken (pl. színházakban, kórházakban stb.) történhetnek ilyen esetek. Visszaélésekkel a társadalom bármely szintjén találkozhatunk. Az elkövetők pedig nem csak férfiak lehetnek, és sok esetben kisgyermekek, illetve fiatal fiúk és lányok az áldozatok.

2. tévhit: a szexuális partner iránti vágy a fő mozgatórugó

Szexuális bántalmazás során a bántalmazó megtévesztéssel, fenyegetéssel vagy kényszerítéssel az áldozat beleegyezése nélkül, és manipulatív módon szexuális viselkedésre bír rá egy éretlenebb, hierarchiában vagy fizikai állapotában gyengébb, védtelenebb másik személyt. A hangsúly a gyengébb szón van, a zaklatások hátterében szinte minden esetben a másik feletti hatalom áll. És ez a tény rögtön ellent is mond a következő tévhitnek is, mely szerint az áldozatok merész viselkedése, öltözködése váltja ki a visszaéléseket.

Kép forrása: Pexels

3. tévhit: az áldozat a hibás, mert…

Sajnos, sokan hangoztatják az irányú véleményüket a közösségi média felületein is, mely szerint az áldozat a hibás, mert biztosan kihívóan viselkedett, öltözködött, alkoholt fogyasztott, emiatt tudatosan került bele a helyzetbe, okot adott a visszaélésre. Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy ez egy nagyon ártalmas és romboló téveszme. Ha ilyen véleménnyel találkozunk a következő kérdést tegyük fel válaszul: Ha az áldozatról feltételezzük, hogy másként is cselekedhetett volna, miért nem feltételezzük ugyanezt az elkövetőről?

Sokan hibáztatják az áldozatot amiatt is, amiért nem tudta megvédeni magát, nem menekült el és belement a szituációba. Sajnos, sokan az adott pillanatban nem tudnak megfelelően reagálni, és nem képesek megvédeni magukat, ennek pedig több oka is lehet. Egyik része lehet az önbecsülés hiánya, a másik pedig, hogy hogyan viszonyulnak egy autoriter személyhez, milyen mintákat hoztak gyerekkorukból, milyen stratégiákat sajátítottak el, megtanították-e nemet mondani egy hatalomban, korban felettük álló személynek. Emellett már az első néhány másodperc után sokkos állapotot idézhet elő a váratlan helyzet, ami meggátolja, hogy az áldozat ki tudjon lépni a megalázó helyzetéből. A felsoroltakért senki sem hibáztatható!

Miért egyszerűbb az áldozatot hibáztatni?

Melvin Lerner nevéhez fűződik az igazságos világba vetett hit hipotézise, melynek értelmében az emberek úgy vélik, hogy rendszerint mindenki azt kapja életében, amit megérdemel, illetve azt érdemli meg, amit kap. Emiatt a közvélemény a bajba került embereket sokszor tartja felelősnek saját sorsukért, mert így megmarad az az illúzió, hogy mi nem kerülhetnénk ilyen helyzetbe.

Ezek után meglepő, hogy az áldozat magában keresi a hibát, bűntudatot és szégyent érez? Csupán évekkel, évtizedekkel később meri elmondani a vele történteket? Elkeserítőnek találom, hogy még mindig nem a zaklatókról beszélünk, hanem az áldozatokat kérdőjelezzük és vádoljuk meg.

Egyetlen áldozat sem tartozik felelősséggel az elkövető tettéért!

4. tévhit: kommunikációs hiba, nincs is akkora jelentősége

Mindenkinek joga van a méltóságához és a teste feletti kontrollhoz, ezáltal minden esetnek van jelentősége is. Komoly lelki sérülések, szégyen és fájdalom kíséri az ilyen emlékeket, melyek megfelelő lépések nélkül kihathatnak egy egész életen át, erősen befolyásolva az áldozat lelki és fizikai jóllétét.

Kép forrása: Pexels

A prevenció és a társadalmi összefogás jelentősége!

Rendkívül fontos a prevenció, a felnövő generációknak meg kell tanítani, hogy a testük feletti rendelkezés joga csak és kizárólag őket illeti, nem kötelesek azt senki mással megosztani, és nem kell az érintésnek bármilyen fajtáját is elfogadniuk.

Ha gyermekkorodban téged is ért abúzus, és szeretnéd anonim módon kibeszélni magadból, vagy csak megismernéd sorstársaid történeteit, keresd fel a következő oldalt:

Beszélj róla! Anoni Mara Társaság honlapja

A napvilágra került esetek és az egységes társadalmi fellépés csökkenthetik a visszaélésék számát, arra kérek mindenkit, hogy felelősséggel használja a közösségi média felületeit, gondoljunk az áldozatokra, és álljunk mindannyian melléjük, ne hibáztassuk őket! Emeljük fel közösen a hangunkat egy olyan kultúrával szemben, ami eddig engedte, hogy nőket és férfiakat degradáljon.

Források és további cikkek a témában:

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Kérlek add meg a nevedet

4 − négy =