Mit tanulhatunk az állatoktól?

0
284
Fotó: Zalavári Veronika Fotográfia

Várható olvasási idő: 4 perc

Egy számomra és sokak számára is kedves témáról szeretnék most írni. Arról, hogy a környezetünkben lévő állatok milyen hatást gyakorolnak ránk és mire taníthatnak meg minket, embereket, abban az esetben, ha hajlandóak vagyunk észrevenni.

Gondoljunk csak bele abba, hogy mennyire csodálatosan megalkotott a növény- és állatvilágunk. Tökéletesen felépített rendszer minden egyes élőlény minden egyes sejtje, az egysejtűektől, a rovarokon át, egészen a gerincesekig. Ez a hálózat éppoly tökéletes, mint emberi szervrendszerünk. A természet a világunkban lévő változásokat is érzékeli, így újabb és újabb fajok jelennek meg. Éppen ezért olyan érdekes az emberiség számára is. Tudományágak, mint a zoológia, etológia, szociobiológia, állatlélektan, valamint az állatpszichológia kutatja az állatok feltérképezést és megismerését modern világunkban.

Fontosnak tartom, hogy felelevenítsük a természeti népek, az ősi tanítások, valamint az ókori kultúrák hatalmas tudásanyagát is. Megnézzük azt, hogy milyen kapcsolata volt az akkori embereknek az élőlények világával.

Az állatokat a transzcendens/Természetfeletti világ manifesztálódásának tekintették.

Sokszor az emberi identitást is egy–egy állati teremtményhez kötötték, attól függően, hogy milyen tulajdonságokkal ruházták fel őket. Tehát lélekkel rendelkező élőlényeknek tekintették az állatokat is, s ennek megfelelően egységben éltek velük, tisztelték őket.
Úgy gondolom, hogy a modern tudományágak mellett ismét előtérbe kerül ez a felfogás, legalábbis azok számára biztosan, akik érzékenyebbek a jelenlegi energiákra és fontos számukra saját belső világuk megismerése.

Kép forrása: Pixabay

Ahimszá. Hatalmas erővel bíró kifejezés, amely önmagában képes lenne megváltoztatni mindent és mindenkit. Jelentése „nem ártás” (a jógikus filozófia nagyon fontos és alapvető tanítása), melynek formája rendkívül sokrétű és változatos. Ez egész pontosan azt jelenti, hogy egyetlen élőlénynek sem ártunk, semmilyen formában sem, mivel mindent áthat a transzcendentális / univerzális erő. Tehát a durvaság minden egyes formája kerülendő. Ez alatt nemcsak a fizikai fájdalom okozásának elkerülése értendő, hanem minden, ami a léleknek okoz fájdalmat. Bármiféle kínzás, bántalmazás, sértés, kritizálás, előítélet, meggondolatlan szavak, rosszalló arckifejezés, viselkedés, rossz gondolat, hogy néhány példát említsek. Ennek megfelelően ez az alapelv nem csupán ember-ember, hanem ember-állat, ember-természet kapcsolatára is vonatkozik.

Az „ ártás ” bármely formája tiszteletlenség és emberhez nem méltó viselkedés.

Az állatvilágban az agresszió sok esetben rituális agressziót jelent, tehát erőfitogtatás, kommunikációs aktus történik. A cél nem a másik állat megölése vagy elűzése, hiszen a csapaton belül egymásra vannak utalva. A táplálkozásért folytatott harc valójában pedig nem agresszió, hanem a fennmaradásuk alapja.

Kép forrása: Pexels

A védikus tanok az állatok megfigyelését mind mozgásukban, mind viselkedésükben rendkívül fontosnak tartották. Ezekből következtetéseket vontak le, melyek segítették az egyén fejlődését a mindennapokban. (Az ászánák gyakorlatainak formái is ennek köszönhetőek). Példaként említeném a kobrát, illetve bármely kígyófajt. A kígyó gerince rendívül erős, teste és légzése kifinomult, a környezetéhez szükséges mozgáshoz alkalmazkodik. Földön, vízben és levegőben is képes vadászni. Többször levedli bőrét, ezzel megújítva önmagát. Mi, emberek is képesek vagyunk testünket és tudatunkat erősíteni, képesek vagyunk a megújulásra, a berögzült és rossz szokások „levedlésére”.

Most lássuk azokat az állatokat, amelyek a közvetlen környezetünkben élnek és családtagnak, teljes értékű társnak tekintjük őket. Tőlük mit tanulhatunk? A kutyák és macskák (egyéb állatfajták) melegséggel töltik meg lelkünket, közelségük pedig jókedvre derít, nagyon sok esetben vigaszt nyújtanak. Szeretetükért cserébe semmit sem várnak. Megtanulhatjuk tőlük, hogy mi is az a feltétel nélküli szeretet. A kedvencünknek adott ételért, finom szavakért, őszinte simogatásért, szabadban sétáltatásért ne várjunk tőlük semmit sem. Egész egyszerűen csupán érezzük, hogy milyen jó adni.

megtanítanak arra, hogyan építsünk ki bizalommal teli kapcsolatokat

Az emberek többségétől eltérően, az állatok nem ítélkeznek, nem kritizálnak. Nem foglalkoznak azzal, hogy éppen milyennek látjuk magunkat, milyen az aktuális hangulatunk, miben kellene változtatnunk. Akkor is szeretnek, amikor mi magunkat még annyira talán nem. Elfogadnak, úgy szeretnek, ahogy vagyunk. Csodálatos érzés, hogy a közelükben önmagunkat adhatjuk. Mindig bíznak bennünk és mindig hűségesek irántunk. Bármit is teszünk, mondunk vagy cselekszünk, annak ellenére mégis szeretik gazdájukat. Mindig ugyanazzal a szeretettel és lelkesedéssel várják haza társukat. Megtanítanak arra, hogyan építsünk ki bizalommal teli kapcsolatokat és miként gondoskodjunk valakiről felelősségteljesen.

Mindig meghallgatnak. Nagyon kellemes állatokhoz beszélni, érzik a mondatok hangsúlyából, hogy milyen lelkiállapotban tesszük azt, s annak megfelelően viselkednek, kommunikálnak velünk. Segítenek kapcsolatokat teremteni és elmélyíteni a családban és egyéb közösségekben egyaránt. Az állatok segítségével, terápiaként nagyon erős érzelmi köteléket lehet megtapasztalni, amely a gyógyulás egyik formája is lehetséges a speciális szükségletű emberek rehabilitálásában is (fejlődési rendellenességben, szellemi fogyatékkal, érzelmileg sérült, gondozás alatt álló emberek esetében).

Kép forrása: Pexels

Véleményem szerint az egyik legfőbb tanításuk számunkra, hogy úgy éljük meg a jelen pillanatot, ahogy van. Amikor kedvencünkkel vagyunk, figyeljük őket. Figyeljük, ahogy önfeledten és lelkesen játszanak. Figyeljük, amikor egyszerűen csak a természetet és a körülötte lévő hangokat fürkészik. Figyeljük és érezzük, amikor hozzánk bújnak s közben simogatják lelkünket. Bármit is tesznek, azt mindig az adott pillanatra összpontosítva teszik. A figyelés/megfigyelés a meditáció egyik formája. Tulajdonképpen ők nagyon sokszor ezt teszik. Mi is gyakoroljuk többször.

Kép forrása: Pexels

Általánosságban az állatok emberekre gyakorolt hatásai – kutatások által is bizonyítva:

  • fejlesztik lelki egészségünket
  • játék során javítják a mozgáskoordinációt, egyensúlyérzéket gyerekek és felnőttek számára egyaránt
  • az állatok közelében lassul az szívverésünk, csökken a vérnyomásunk
  • fejlesztik az érzelmi intelligenciát és a szociális kompetenciákat
  • megnyugtatják egész lényünket
  • felfrissítik szellemünket
  • elvonják figyelmünket a felesleges, folyton megjelenő gondolatokról, ezáltal kipihentebbnek érezzük magunkat

Legyünk hálásak a sok szeretetért, amit kedvenceinktől kapunk s tanuljunk tőlük.
Tisztelettel viselkedjünk a természet s minden élőlény iránt, próbáljunk mindennel egységben létezni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Kérlek add meg a nevedet

8 − négy =