Mantra

0
279
Kép forrása: Pexels

Várható olvasási idő: 3 perc

Egyre gyakrabban hallhatjuk a köztudatban, valamint a hétköznapi kommunikációban is a mantra kifejezést. Némi sejtése úgy gondolom, mindenkinek lehet róla, de nézzük kicsit részletesebben. A mantra egy technika a védikus korszakból, amely több kultúrában is megtalálható. A technika célja az, hogy az elmét felszabadítsa. Tulajdonképpen a meditáció egyik fajtája, de imának is nevezhetjük.

A jóga elengedhetetlen része.

A mantrák hangokból, szavak sorozatából, rövidebb mondatokból tevődnek össze, amelyet egymás után ismétlünk. Az igazán hatásos mantrák ősi, szent nyelveken íródtak, amelyek ma már holt nyelveknek számítanak (szankszkrit, óegyiptomi, maja…). Sokszor egy mantrának nem a jelentése adja meg az erejét, hanem a rezgése, amely megfigyelhető a rendszeres gyakorlások alkalmával. Fontos, hogy minden egyes gyakorlás olyan tudatállapotban történjen, amikor az elme némileg elcsendesedett, lényünk átszellemült, hozzáállásunk pedig átéléssel teli. Egyre finomabbá válik a mantra és saját lényünk is, belső örömöt tapasztalhatunk. Tehát a mantra olyan hangok csodálatos összegződése, amelyek hatalmas erővel és információval bírnak és képesek megváltoztatni az alaptermészetünket is, bármennyire is hihetetlennek tűnik.

Megfigyelhetjük a hétköznapokban is, hogy a kiejtett szavak milyen hatást fejtenek ki, attól függően, hogy milyen minőségben és szándékkal használjuk őket. A kommunikáció művészi szintre emelését érhetjük így el, amely hatást gyakorol a környezetünkre. Sajnos, sokszor ezt manipuláció céljából is teszik.

Képzeljük el, hogy milyen hatása van a mantra rezgésének belső énünkre, amikor azt teljes átéléssel és tisztelettel folyamatosan gyakoroljuk. Az előző írásomban kifejtettem, hogy melyek a sikertelenség okai meditáció során, a mantra gyakorlásnál ugyanezen tanácsokat hasznos figyelembe venni.

Kép forrása: Pixabay

A mantráknak több fajtájuk van abban a tekintetben, hogy van amelyet mindenki gyakorolhat, illetve olyan mantrák is léteznek amelyek személyre szabottak, mivel a lelki tanító/guru adja tanítványa számára a tanítvány személyes fejlődésének érdekében.

A következő pár sorban egy olyan mantráról írnék, amelyet előszeretettel használnak szinte mindenhol és reklámoznak is vele szinte mindent (stúdiókat, wellness központokat, gyógyszertárakat….). Vajon mit ad számunkra ez a mantra?

AUM/OM mantra

Minden hang alapja, ebben összegződik valamennyi hang, amely a világegyetemben létezik (még a tárgyak hangja is). Az egyik legerőteljesebb rezgés, képes átalakítani a test minden egyes atomját, gyógyító energiát fejt ki a testben és a lélekben is. Nagyon fontos lenne, hogy minden nap gyakoroljuk. Érdekes, hogy a hangrezgések teljes skáláját lefedi. Egész pontosan így értem:
A  – a nyelvvel a szájpadlást egyáltalán nem érintjük miközben ezt a hangot rezgetjük
U – a hang végiggördül a hangképző szervek legalsó gyökerétől a leghátsó részéig
M – ajkaink összezárásával képezzük
Mindig valamilyen hármas egységet szimbolizál,amelyek tulajdonképpen folyamatok is egyben (pl.: múlt-jelen-jövő, teremtés-fenntartás-pusztulás, ébrenlét – álom- mélyalvás, test-elme-lélek, szat – csit- ananda….).

a végtelenség és határtalanság állapotát mutatja meg számunkra.

Általánosságban milyen hatást gyakorol lényükre a mantrázás?

  • hatásos élénkítő
  • megszünteti a szétszórtságot
  • életkedvünket növeli
  • az intuíciót fejleszti
  • inspirál
  • hangulatingadozást mérsékeli, illetve meg is szüntetheti
  • változásokat mozdít elő életünkben

Manapság rengeteg mantra megzenésített változata elérhető a legnagyobb videómegosztó oldalakon. Amíg teljesen kezdők vagyunk, szokatlannak tűnhet a mantrázás, sokszor a bátortalanság jellemzi. Azt tanácsolom, hogy eleinte csak hallgassuk, mint egy gyönyörűen megkomponált zeneművet és amikor kellő bátorságot érzünk magunkban kezdjük el gyakorolni, de ekkor szánjunk rá elegendő időt. Mindig legyen Bennünk tisztelet, alázat és odaadás. Egyedül és csoportosan is más a hatása, érdemes mindkét módon kipróbálni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Kérlek add meg a nevedet

13 − 11 =