Mandala, ahogy én látom

0
719
mandala meditáció

Várható olvasási idő: 1 perc

Mi is a mandala?

Első ránézésre egy csodaszép tárgy, mely színkavalkádjával, vagy éppenséggel harmonikusan egymásra épülő árnyalataival hívja fel magára a figyelmet. Mélyebb értelemben véve azonban,

a mandala megalkotása egy rendkívül intenzív meditáció.

Fokozatos és rendszeres önmunkára ösztönöz, élesíti az érzékelést és mindig az adott érzelmi állapotot tükrözi. Személyes tapasztalásom által talán közelebb tudom hozni ezt az élményt az Olvasóhoz, amit átéltem és átélek azóta is, hiszen rendszeresen alkotok; néha közösségben, de legtöbbször egymagamban.

Első festésem alkalmával egy rövid meditációt követően kezdtem neki az egész napot kitöltő feladatnak. Egy labirintus mintára esett a választásom, ami aztán elég mély, sötét helyekre vitt festés közben, így a mandalám is sötét foltként virított előttem.

Pár hónapra rá összetört. Leugrott a polcról. Úgy tűnik, addig a pillanatig volt rá szükségem. Megtette a hatását: a mélységből kivezető utat mutatta nekem. Ezzel az iránymutatással sikerült egy minőségibb, új, lehetőségekkel teli élet felé fordulnom.

Ahogy változom én, úgy változik a mandalám is.

Ezért díszíti egyre több, teljesen más színű, mintájú ékesség az otthonom megannyi pontját. És néha másét is. Folyamatosan fejlesztem magam, tanulom az újabb és újabb technikákat, ezáltal egy picit minden alkalommal előbbre jutok az önmegismerés rögös útján.

Az idő már nem befolyásol. Nem akarom azonnal látni a kész mandalát. A célom egyre inkább az alkotás folyamatában történő elmerülés. Jól haladok. Világok nyílnak meg előttem, amik színek és érzések formájában mutatják meg magukat.

Mandalát festeni tudatos jelen-lévő tevékenység; a jelen pillanat fontosságára hívja fel a figyelmet, de ez igaz minden más alkotási folyamatra is.

Élj a jelenben! Ott történnek a jó dolgok!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Kérlek add meg a nevedet

tizennégy + 17 =