Kihívások a gluténmentes étrendben

0
4751
Kép forrása: Pixabay

Várható olvasási idő: 2 perc

Diétás étrendet követni legtöbbször lemondással jár. Más az, ha fogyási céllal kezd bele valaki egy tisztító étrendbe, más, ha a test ellenállása miatt kényszerülünk rá. Persze, mint minden, ez is rajtunk múlik, milyen a hozzáállásunk, mennyire vagyunk hajlandóak tenni a változásért. Amikor azonban az orvos mondja, hogy muszáj, különben rossz vége lesz, az már ijesztő. Lássuk, milyen nehézségekkel kell szembe néznie egy gluténmentes diétát követőnek! 

1. A választék és az ára

2006 tavaszán kezdtem áttérni a gluténmentes (GM) étkezésre. Akkoriban nem volt ilyen széles választék GM termékekből, így kreatívnak kellett lennem annak érdekében, hogy minél kevesebb élelmiszert kelljen mellőznöm. Nagy segítség volt édesanyám, aki szintén ezzel az autoimmun betegséggel élt, ezért nem a sötétben tapogatóztam már az elején. Voltak receptjei kenyérre, pogácsára, így amikor már elfogadtam, hogy ez van és eképpen kell étkeznem, együtt sütöttünk-főztünk, amitől máris könnyebb lett az élet. Aztán 2006 novemberében betegségben elhunyt, így ezután nélküle néztem szembe ezzel a hatalmas kihívással. Édesapám segített a kenyérsütésben, idővel egyre finomabbak készültek. Volt egy kis bolt, ahová jártunk vásárolni, mindent aranyáron mértek. Ez az egyik viszontagság, amit tudomásul kellett vennem:

kivétel nélkül minden gluténmentes élelmiszer jóval drágább, mint hagyományos társai.

2. A helyzet elfogadásának nehézsége és a lehetőségek megtalálása 

A hétköznapi étkezésem is átalakult: már nem csatlakoztam társaimhoz az iskolai menzán, a büfében kapható isteni kakaós csiga is tiltólistára került. Nagyon sokáig haragudtam a testemre, hogy ilyen “defektes”. Próbáltam megoldást találni rá, nem hittem el, hogy nem visszafordítható ez az állapot. Nem jártam sikerrel. Beletörődve a megváltoztathatatlanba, egyre jobban eligazodtam a GM termékek között. Kiismertem a különféle liszteket: melyikből érdemes kenyeret, melyikből süteményt készíteni. A bolti GM kenyerekről csak annyit szólnék: ha nincs jobb, más, és azonnal kell, akkor legyen. Ellenben, ha van időm sütögetni, egészen biztos, hogy nem veszek drága, homokízű szemetet.

3. A részletek fontossága

Mindezek mellett, különös figyelmet kell fordítani a keresztszennyeződések elkerülésére: külön tányért, vágódeszkát, edényt stb. szükséges használni annak érdekében, hogy egy ici-pici liszt/morzsa se kerüljön kapcsolatba a gluténmentes étrendet követő személlyel. Nem is gondolná az ember, mennyi minden tartalmaz glutént: különböző májkrémek (melyben a glutén, mint búzakeményítő, szerepel) levesporok, ételízesítők, pudingporok, csokoládék, a sor szinte végtelen. Így különösen gondos körültekintést igényel egy-egy bevásárlás is;

minden termék összetevőjét alaposan tanulmányozom, mielőtt megveszem.

Kép forrása: Pixabay

4. Az éttermi és bevásárlási lehetőségekről

Problémaként említeném továbbá, hogy még manapság is, amikor egyre több embernél diagnosztizálnak gluténintoleranciát, az éttermek, pékségek egyáltalán nem, vagy csak alig vannak felkészülve erre a helyzetre. Szerencsére már egyre több helyütt nyílnak speciális étrenddel élő emberek számára viszonylag széles választékot kínáló kifőzdék, vendéglők, ami nagy segítséget jelent.

A multik polcain egyre több GM áru található, már nem csupán a speciális diétás boltokban vásárolhatunk GM termékeket. Kisebb üzletek is kínálnak megoldást a helyzetre. Az árakat tekintve azonban, nem sok változás tapasztalható a 10 évvel ezelőttihez képest: továbbra is drágák a termékek, sőt, néha úgy veszem észre, hogy egyre többe kerül a tészta, liszt, vagy bármi, ami GM.

Gyűjtsünk recepteket! 

A problémákat elhagyva és a receptek felé véve az irányt azt látom, hogy ezen a téren hatalmas választék áll rendelkezésre. Mivel egyre bővül a gluténmentes étrendet folytatók sora, sorra kerülnek fel blogok, weboldalak formájában a kreatívabbnál kreatívabb ötletek. Van miből mazsolázni. Szakácskönyvek kínálnak ezerféle receptet, dietetikusok szakszerű véleményeit olvashatjuk különböző fórumokon, így, ha valamiben nem vagyunk egészen biztosak, könnyedén utánajárhatunk. Számomra hasznos oldal Kiss Dóri blogja, ezer meg egy receptje van; a napokban jutott tudomásomra, hogy hamarosan megjelenik első könyve – újabb gyöngyszem a GM receptgyűjtemények között. Egy-egy jól eltalált szakácskönyv nagyon meg tudja könnyíteni a diétás étrendet követők életét.

A lisztérzékenység manapság népbetegséggé vált, a tünetek nagyon széles skálán mozognak. Ha emésztési problémákkal küzdesz, melynek sehogy sem találod a kiváltó okát, érdemes kivizsgálást kérned. Arról, hogyan kezdődött nálam, itt olvashatsz.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Kérlek add meg a nevedet

hat + öt =