Iránytű

0
421
Fotó: Zalavári Veronika Fotográfia

Várható olvasási idő: 2 perc

A meditáció az a folyamat, mely segít meglátni az embernek halhatatlan szellemi lényét, megtapasztalni, hogy mindenki összeköttetésben van mindenkivel. Ez az igazi egység-élmény. A mandala egy eszköz ehhez. Egy meditációs eszköz, mellyel elérhető az éber meditáció.

Színek és formák harmóniája jelenik meg felületén, mely több dimenzió létezését sejteti.

Hiszen az üveg a legtisztább közvetítő: átláthatóságával, egyszerűségével és makulátlanságával tökéletesen, minden színleléstől mentesen mutatja meg az emberi lét misztériumát.

A bennünket körülvevő világban minden rezgés. A rendszeresen meditáló ember tapasztalja ezt. A mandalára felkerülő színek is rezgések, melyek segítségével gyógyul a lélek. Fizikai szinten is megjelenik működése: a derű megléte harmonizálja a test egészét, a kedélyállapot optimális, endorfin termelődik az agyalapi mirigyben és a hipotalamuszban, ami mérhető szinten jelenik meg a fizikai testben.

Az itt bemutatott mandalának viszonylag hosszú története van. 2017 áprilisában, akkor már ötödik hónapja munka nélkül, nekiláttam elkészíteni az eddigi legtöbb időt igénylő mandalát.

Fotó: Zalavári Veronika Fotográfia

A választásom nem a véletlen műve volt: a rengeteg más minta között egy iránytű került a kezembe. A szokásos módon kezdtem felvinni az első pöttyöket. A kontúrozást követően színekért nyúltam, lépésről lépésre haladva kezdett kibontakozni előttem a mag, a mandala közepe.

Aztán megakadtam, nem tudtam, hogyan tovább. Életem is ebben állt: egy nehezen kibontakozó változási folyamat átmeneti állapotában rekedtem. Egy darabig tanácstalanul szemlélődtem. Aztán szépen lassan kezdtek az egymáshoz tartozó darabkák egésszé formálódni. Épp úgy épült a mandalám, ahogy az életem, és épp úgy épült az életem, miként a mandalám is.

Egymásba futó és egymásból következő színek, formák, érzések és események.

Az alkotás által tapasztalt éber meditáció végül nyugalmat hozott. És bizonyosságot, arról, hogy jó irányba tartok. Egy hete él a mandala teljes egészében. Mutatja az irányt.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Kérlek add meg a nevedet

tizenkettő + 6 =