Életmódváltás gyógynövényekkel – interjú Sebestyén Bence fitoterapeutával

0
1731
Kép forrása: Sebestyén Bence
Második alkalommal vehettem részt Sebestyén Bence fitoterapeuta előadásán, Zalaegerszegen. Bence egyszerű, tiszta és békés életszemlélete, természetközeli életmódja, segítőkészsége, és a jóra való törekvése annyira megfogott, hogy mindenképpen szeretném megosztani gondolatait, hiszen sokat tanulhatunk tőle.


Honnan ered a gyógynövények iránti érdeklődés? Mi motivált, hogy elindulj a holisztikus gyógyítás útján?

Mindig is nagy csodálattal töltött el a természet sokszínűsége. Szó szerint az egész gyerekkoromat bogarászással töltöttem, érdeklődésem fókuszában főleg az állatvilág állt. Az engem körülvevő növényeket is jól ismertem, de inkább esztétikai szempontból. Füvekből, ágakból fontam, kötöztem kisméretű csónakokat, mini sátrakat, különleges formájú magvakat, bogyókat gyűjtögettem. Így ismerkedtem meg tudattalanul a hazai gyógynövényekkel.

Mikor felnőttként elkezdtem tanulni a növényekről, ráébredtem, hogy jól ismerem a legtöbbet. Pusztán kísérletező kedvből kezdtem el gyűjteni, mégis már a legelső leszedett gyógynövénynek lett gazdája. Minél többet tudtam, annál több ember jelentkezett a problémáival. Így, viszonylag gyorsan sodródtam bele ebbe a szakmába. Úgy gondolom, hogy ha valakinek vannak eszközei mások megsegítésére, akkor felelőssége, hogy használja is ezeket. Ez a meggyőződés állandó motivációt biztosít.

 

Kép forrása: Sebestyén Bence

Mit jelent számodra a holisztikus szemlélet?

A holisztikus szemlélet nem új találmány. A mai modern diagnosztikai eszközök mellett egy figyelemfelhívás, hogy egy betegség nem egyedül sejt szinten gyógyítható, és a beteg sem csak a felvett adatok összessége, hanem megismételhetetlen saját belső világgal rendelkező egyéniség. A holisztikus szemlélet lényege számomra a beteg és a segítő személy kapcsolata, egysége. Hiszen onnantól, hogy valaki beavat a problémái bonyolult rendszerébe, társakká válunk, akik együtt fáradoznak a megoldáson. Van, amikor kisebb intenzitású egy folyamat vagy kevésbé komoly a probléma, de a gyógyulás sikere mindig közös öröm.

Megnyugtató a tudat, hogy gyógyítani, tünetet kezelni nem csupán gyógyszerrel lehet. Fitoterapeutaként milyen szempontokat veszel figyelembe egy-egy tünet kezelése során?

Az első mindig a megértés. Miért beteg? Mi áll a gyógyulás útjában? Nem szeretem a drasztikus módszereket, kezeléseket. Finoman kérdezek, óvatosan adok tanácsot.  Az igazi siker, amikor rávezetek valakit a megoldásra és maga mondja ki azokat a dolgokat, amin változtatnia kell.

Az igazi siker, amikor rávezetek valakit a megoldásra és maga mondja ki azokat a dolgokat, amin változtatnia kell.

Nagyon fontos, hogy mindig a beteg jelöli ki a gyógyulása határait. Ezt próbálom felmérni és a tapasztalatok alapján segíteni. Ha valamit nem tudok, akkor utána nézek, nem okoz rossz érzéseket, mert az egyetlen cél, hogy enyhítsem a szenvedését annak, aki megkeres. Mindig tanulok a betegektől valami újat, így folyamatosan bővül a tapasztalataim köre. Mivel egy probléma megértéséhez nem mindig elég pusztán az anatómiai, kémiai megközelítés, az intuíció és a ráhangolódás is fontos eszközei a megoldásnak.

Vannak betegségek jól elkülöníthető tünetekkel és vannak ezekre ajánlható gyógynövények, de idővel minden eset teljesen egyedivé válik, rengeteg összefüggés szövi át testi-lelki problémáinkat.

Előadásodon elhangzott, hogy az emésztés megfelelő állapota elengedhetetlen a test egészséges működéséhez. Milyen tüneteket észlelhetünk a nem megfelelő működésből adódóan?

A legismertebb tünetek: savtúltengés, teltségérzet, puffadás, epekő, székrekedés, hasmenés. Ezek mind az elégtelen működés jelei lehetnek. Milyen az egészséges emésztés? Nagyjából érzékelhetetlen. Minden szervrendszerünk teszi a dolgát, nem érezzük a működését. A szív dobbanása csak akkor érezhető, ha túl gyorsan, vagy össze vissza ver. A tüdőbe áramló levegőt csak akkor érezzük, ha egy gyulladás miatt minden belégzés fájdalmas. Az emésztésnél is ez a “titkos” működés lenne a cél.

Milyen gyógynövények használatát ajánlod az emésztőrendszer helyreállításához?

Az emésztőrendszer jó működésének alapfeltétele az egészséges táplálkozás. Kerülni kell az extrém szénhidrátbevitelt és a gyulladáskeltő, hosszútávon a szervezet számára toxikussá váló élelmiszerek fogyasztását. Ezután jöhetnek a gyógynövények. A borsos menta kiváló epehajtó, az emésztés tökéletes végbemenéséhez és a méregtelenítéshez elengedhetetlen a bőséges epeürülés. A körömvirág és a diólevél erős gyulladáscsökkentő hatást fejtenek ki a belekben. A gyermekláncfű keserűanyagaival az emésztőnedvek termelődését segíti. Fontos még megemlítenem és ajánlanom az erjesztett, fermentált, savanyított zöldségek fogyasztását, hiszen emésztésünk alapjai a mikrobák és ezekre a természetes probiotikumokra szükségük van a zavartalan működéshez.

Kép forrása: Sebestyén Bence

Napjaink népbetegsége, a glutén-és laktózintolerancia sok ember életét keseríti meg. Mi a meglátásod ezekről az autoimmun betegségekről?

Nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy pontosan mi is az allergizáció oka, de tény, hogy egyre több ember látja jobbnak mellőzni az étkezéséből ezeket az elemeket. Szerencsésebbnek mondhatóak akik önszántukból, még a kialakult betegség előtt, az első apró tünetek után változtatnak. A gluténmentes életmód önmagában nem egészségtelen, persze nagy odafigyelést igényel az allergének elkerülése és még nagyobbat a változatos harmonikus étrend kialakítása. Rengeteg hibás és túlzó eleme van a modern, globalizált étkezési modellnek, sajnos nem maradhatnak el a következmények sem.

Rengeteg hibás és túlzó eleme van a modern, globalizált étkezési modellnek, sajnos nem maradhatnak el a következmények sem.

Most úgy látszik, hogy több nemzedék allergizálódott a gabona fehérjére, ami hatalmas, megoldásra váró probléma a táplálkozástudományban. Addig is jobb elkerülni, lecsökkenteni a glutén, laktóz és a finomított szénhidrátok fogyasztását, az egészségünk érdekében.

Mit javasolsz azoknak, akik életmódváltást fontolgatnak?

Kezdjék el még ma! Változni, változtatni igen kényelmetlen dolog, de egyáltalán nem nehéz. Persze nagyon sokat kell keresni, tanulni, tájékozódni hozzá, de a végén a siker minden nehézségért kárpótol, hiszen a jutalom az egészség.

Az önuralom nem olyan dolog, ami azonnal megszerezhető, idő kell hozzá. Sok-sok embert elnézek, akinek nincs elég lelkiereje változtatni az életmódján. Nekik üzenem: Kezdjék el még ma! Óriási ereje van a döntésnek. Az életmódváltás olyan, mint egy hosszú, ráérős utazás; nem kell hogy minden az utolsó részletig meg legyen tervezve,csak el kell indulni és közben lesz idő finomítani, csiszolni a terveken.

Van-e olyan mottód, ami jól jellemez és szívesen osztanád meg másokkal?

Minden gyógyulni akar! Ez a természet egyik legnagyobb csodája. Naponta milliónyi új sejtünk születik, minden percben megújulhatunk. Ez olyan végtelen erőforrás, amit nem szabad figyelmen kívül hagynunk, amikor testi-lelki gyógyulásról álmodozunk. Ha felfedeznénk ezt az igazságot magunkban, nem lenne annyi szenvedés a világban.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Kérlek add meg a nevedet

14 + 4 =