Chai tea, ahogy én készítem

0
154
Fotó: Zalavári Veronika Fotográfia

Várható olvasási idő: 1 perc

Ha a hideg téli estéken megkóstolnál valami újat, ami túl mutat az egyszerű tea, forró csoki és forralt bor adta lehetőségeken, szívből ajánlom neked is a chai teát.

Mi az a chai tea?

A chai tea vagy más néven chai masala egy különlegesen selymes és gazdagon fűszerezett tea tejjel. Indiában egy erős fekete teafőzetet jelent, amelyet többek között csillagánizzsal, fahéjjal, gyömbérrel, zöld kardamommal, édeskömény-maggal, fekete vagy színes borssal fűszereznek és tejjel öntenek fel. A fűszerezés és az elkészítés tekintetében nagy a variációk és a lehetőségek száma, így mindenki könnyedén megtalálhatja a neki leginkább tetsző változatot, ami biztos, hogy minden chai fűszerkeverékben domináns a fahéj és a gyömbér, a többiből csekélyebb mennyiség is elegendő.

Masala

Fotó: Zalavári Veronika Fotográfia

Először készítsd el a masalát, vagyis a fűszerkeveréket: egyszerűen csak keverd össze a felsorolt valamennyi fűszert. Jóval több lesz, mint amit egyszerre meg tudsz inni, így el tudod tenni későbbre is.

  • 20 g gyömbér (őrölt)
  • 20 g fahéj (őrölt)
  • 20 g kardamom (őrölt)
  • 10 g bors (őrölt)
  • 2 tk szegfűszeg (őrölt)
  • 2 tk szerecsendió (őrölt)

Chai tea hozzávalói 1 főre

  • fekete tea (1,5 teáskanál)
  • masala (1 teáskanál)
  • tej (habosítva, adagonként 1 dl)
  • víz (adagonként 2 dl)
  • méz/barnacukor (ízlés szerint)

Elkészítés

A vizet felforraljuk. Egy nagyobb edénybe 1,5 teáskanál teafüvet és 1 teáskanál fűszerkeveréket teszünk. A forró vízzel leforrázzuk, 3-4 percet állni hagyjuk. Közben a tejet lábosban forrásig hevítjük, de nem forraljuk fel, majd tejhabosítóval felhabosítjuk. Egy nagy bögrét előkészítünk. A fűszeres teát leszűrjük, édesítjük, majd rákanalazzuk a tejhabot. És kész is!

Neked melyik a kedvenc téli italod?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Kérlek add meg a nevedet

egy × 2 =